SEO Checklist Ηλεκτρονικού Εμπορίου 2024: 17 Συμβουλές

SEO checklist ηλεκτρονικού εμπορίου με 17 συμβουλές για το 2024

Θεωρείς ότι είναι δύσκολο να προσελκύσεις επισκέπτες στο ηλεκτρονικό σου κατάστημα, παρόλο που προσφέρεις καταπληκτικά προϊόντα? Ένα καλό σχεδιασμένο SEO Checklist ηλεκτρονικού εμπορίου είναι η λύση που ψάχνεις.

Αν είσαι ιδιοκτήτης καταστήματος ηλεκτρονικού εμπορίου και θέλεις να ενισχύσεις την προβολή της ιστοσελίδας σου, δεν είσαι μόνος.

Στον ανταγωνιστικό κόσμο των ηλεκτρονικών αγορών, το να έχεις απλώς υπέροχα προϊόντα δεν είναι αρκετό.

Χωρίς το κατάλληλο SEO, οι πιθανοί πελάτες σου μπορεί να μη σε βρουν ποτέ.

Αλλά μην ανησυχείς, αυτό το ολοκληρωμένο SEO Checklist ηλεκτρονικού εμπορίου θα σε βοηθήσει να βελτιστοποιήσεις το ηλεκτρονικό σου κατάστημα και να προσελκύσεις την επισκεψιμότητα που σου αξίζει.



Βασικά στοιχεία ενός SEO Checklist



Πρώτον, η βελτιστοποίηση της ιστοσελίδας σου για τις μηχανές αναζήτησης είναι ζωτικής σημασίας κατά τη δημιουργία του eshop σου.

Αν και μπορεί να μη φαίνεται απαραίτητο στην αρχή, αυτό βοηθά στην οργάνωση της ιστοσελίδας και εξασφαλίζει ότι όλα είναι στη θέση τους πριν από την έναρξη λειτουργίας, καθιστώντας τις μετέπειτα βελτιστοποιήσεις πολύ πιο εύκολες.

Ας βουτήξουμε σε μια βασική SEO Checklist ηλεκτρονικού εμπορίου για να είναι η ιστοσελίδα σου έτοιμη από την αρχή.



Google Search console



Ένα από τα βασικά βήματα στο SEO ηλεκτρονικού εμπορίου είναι να διασφαλίσεις ότι η ιστοσελίδα σου είναι σωστά indexed από τη google.

Μπορείς να το καταφέρεις αυτό επαληθεύοντας τον ιστότοπό σου μέσω του Google Search Console.

Παρακολούθησε τακτικά την κατάσταση του website για να διασφαλίσεις ότι όλες οι σελίδες γίνονται σωστά indexed:

ευρετηριασμένες σελίδες στην κονσόλα αναζήτησης της Google



Μπορείς επίσης να εξετάσεις χρήσιμες μετρήσεις, όπως η μέση θέση σου στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης.

Είναι επίσης δυνατό να επανεξετάσεις άλλες βασικές μετρήσεις, όπως οι εμφανίσεις ανά σελίδα, για να κατανοήσεις την απόδοση του καταστήματος σου.

βασικές μετρήσεις στο gsc για το ηλεκτρονικό σας κατάστημα



Χρησιμοποίησε το Google Search Console για να παρακολουθήσεις το indexing των σελίδων σου, να επιλύσεις σφάλματα ανίχνευσης και να υποβάλλεις XML sitemaps για καλύτερη ορατότητα.



Server Files



Προηγουμένως, ανέφερα τα XML sitemaps.

Πρόκειται για μέρος των Server Files που βοηθούν τους crawlers μηχανών αναζήτησης, όπως τα ”bots” της google, να βρουν και να κατανοήσουν τις σελίδες σου, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών πληροφοριών σχετικά με αυτές.

Μπορείς εύκολα να δημιουργήσεις ένα XML sitemap σε οποιοδήποτε XML sitemap generator, τα οποία μπορείς στη συνέχεια να υποβάλεις στο Google Search Console για καλύτερη ορατότητα.

Το δεύτερο server file είναι το robots.txt.

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το robots.txt για να απαγορεύσεις στα ”bots” μηχανών αναζήτησης να ανιχνεύσουν συγκεκριμένα τμήματα του ηλεκτρονικού σου καταστήματος.

Για παράδειγμα, μπορείς να αποκλείσεις σελίδες όπως η “προσθήκη στο καλάθι”, ώστε η google και άλλες μηχανές αναζήτησης να μην ανιχνεύουν και να μην κάνουν index τέτοιες σελίδες.

Να πώς είναι το αρχείο robots.txt της Amazon:

amazons ecommerce robots.txt file on google



Όπως μπορείς να δεις, η amazon απαγορεύει στους crawlers να εισέρχονται σε σελίδες όπως e-mail-friend και cart.

Βεβαιώσου ότι τα Server files σου έχουν ρυθμιστεί σωστά ώστε να καθοδηγούν σωστά τους crawlers των μηχανών αναζήτησης.



Google Analytics



Συνεχίζοντας με το SEO Checklist ηλεκτρονικού εμπορίου, μπορείς να αξιοποιήσεις το Google Analytics για να αποκτήσεις πληροφορίες σχετικά με τη συμπεριφορά των χρηστών και τις πηγές επισκεψιμότητας.

μετρήσεις google analytics για τον ιστότοπο ηλεκτρονικού εμπορίου σας



Το Google Analytics είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για κάθε ηλεκτρονικό κατάστημα.

Σου επιτρέπει να προσθέσεις ανιχνευτές (cookies) που συλλέγουν δεδομένα σχετικά με τη διαδρομή των πελατών σου μέσω του ηλεκτρονικού σου καταστήματος.

Για παράδειγμα, μπορείς να δεις ποιες σελίδες επισκέπτονται περισσότερο, πόση ώρα διαμένουν και πού σταματούν.

Χρησιμοποιώντας αυτές τις πληροφορίες, μπορείς να λάβεις τεκμηριωμένες αποφάσεις για τη βελτίωση της εμπειρίας χρήστη (UX) του ηλεκτρονικού σου καταστήματος, καθιστώντας την πλοήγηση των πελατών σου ευκολότερη και πιο ευχάριστη.

Αυτό μπορεί επίσης να συμβάλει στην αύξηση του χρόνου παραμονής τους στον ιστότοπό σου και στην αύξηση των πωλήσεων.



On-Page SEO Checklist + Έξτρα Συμβουλή



Σε αυτό το κεφάλαιο, θα καλύψω τα βασικά στοιχεία ενός On-Page SEO Checklist που θα σε βοηθήσει να βελτιστοποιήσεις το περιεχόμενο των ιστοσελίδων σου τόσο για τις μηχανές αναζήτησης όσο και για τους καταναλωτές σου.



Έρευνα λέξεων-κλειδιών



Η λεπτομερής έρευνα λέξεων-κλειδιών είναι ζωτικής σημασίας για το SEO Checklist ηλεκτρονικού εμπορίου.

Για ποιο λόγο?

Ο εντοπισμός λέξεων-κλειδιών υψηλής μετατροπής και χαμηλού ανταγωνισμού που ευθυγραμμίζονται με την πρόθεση και τις ανάγκες των χρηστών σου μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις μετατροπές και τις πωλήσεις.

Η αποτελεσματική έρευνα λέξεων-κλειδιών όχι μόνο οδηγεί στην επισκεψιμότητα, αλλά εξασφαλίζει επίσης ότι οι επισκέπτες είναι πιο πιθανό να προβούν σε αγορά.

Σκέψου αυτό:

Η κατάταξη σε ευρείες λέξεις-κλειδιά όπως “παπούτσια” είναι δύσκολη, επειδή οι κορυφαίες μάρκες ήδη κυριαρχούν σε αυτούς τους όρους.

Επιπλέον, τέτοιες γενικές λέξεις-κλειδιά μπορεί να προσελκύσουν ένα ευρύ κοινό που δεν επιθυμεί απαραίτητα να αγοράσει.

Αντίθετα, επικεντρωθείτε σε long tail λέξεις-κλειδιά, παραλλαγές των λέξεων-κλειδιών σου που είναι πιο συγκεκριμένες και υποδηλώνουν μεγαλύτερη πρόθεση αγοράς.

Για παράδειγμα, αντί για “παπούτσια” δοκιμάστε “ανδρικά παπούτσια μπάσκετ” ή “τα καλύτερα παπούτσια τζόκινγκ για γυναίκες”.

Αυτοί οι συγκεκριμένοι όροι όχι μόνο έχουν χαμηλότερο ανταγωνισμό αλλά και προσελκύουν χρήστες που βρίσκονται πιο μακριά στη διαδικασία αγοράς.

Στοχεύοντας σε αυτές τις παραλλαγές με χαμηλό ανταγωνισμό, μπορείς να επιτύχεις υψηλότερη κατάταξη στα οργανικά αποτελέσματα αναζήτησης, να οδηγήσεις στοχευμένη επισκεψιμότητα και τελικά να αυξήσεις τις πωλήσεις και την πελατειακή σου βάση.



Πρόθεση αναζήτησης



Όπως επισημάνθηκε προηγουμένως, η αξιοποίηση long tail λέξεων-κλειδιών που ευθυγραμμίζονται με την πρόθεση και τις ανάγκες των χρηστών σου είναι απαραίτητη.

Αλλά τι ακριβώς είναι η πρόθεση αναζήτησης του χρήστη και γιατί είναι τόσο κρίσιμη?

Η πρόθεση αναζήτησης του χρήστη αναφέρεται στον στόχο του ερωτήματος του χρήστη.

Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, λάβε υπόψη αυτούς τους βασικούς τύπους πρόθεσης των χρηστών:

  • Ενημερωτική πρόθεση: Αυτό συμβαίνει όταν οι χρήστες αναζητούν πληροφορίες ή απαντήσεις στις ερωτήσεις τους. Είναι καλό να στοχεύεις τέτοιες προθέσεις σε μέρη όπως το blog σου.

    Για παράδειγμα, ένα ερώτημα όπως “πώς να ψήσετε ένα κέικ σοκολάτας” υποδηλώνει ότι ο χρήστης αναζητά εκπαιδευτικό περιεχόμενο. Σε αυτή την περίπτωση, μια δημοσίευση σε blog ή ένας οδηγός σχετικά με το “πώς να ψήσετε ένα κέικ σοκολάτας” θα ικανοποιούσε τις ανάγκες τους και θα παρείχε πολύτιμο περιεχόμενο.

  • Συναλλακτική πρόθεση: Αυτό το είδος πρόθεσης είναι όταν οι χρήστες επιθυμούν να πραγματοποιήσουν μια αγορά ή να προβούν σε μια συγκεκριμένη ενέργεια.

    Μπορείς να στοχεύσεις αυτή την πρόθεση αναζήτησης μέσω των διαφημιστικών εκστρατειών SEM (PPC).

    Για παράδειγμα, μια αναζήτηση για “ανδρικά αθλητικά παπούτσια για τρέξιμο” σημαίνει ότι ο χρήστης θέλει να αγοράσει και πιθανότατα αναζητά επιλογές προϊόντων. Μια σελίδα προϊόντος για “ανδρικά παπούτσια για τρέξιμο” θα ήταν πιο κατάλληλη για αυτή την αναζήτηση.

Η κατανόηση των προθέσεων αναζήτησης των χρηστών είναι ζωτικής σημασίας για διάφορους λόγους, όπως η βελτίωση του συνολικού UX, η αύξηση των ποσοστών μετατροπής και η ενίσχυση της συνάφειας του περιεχομένου σου.



Meta Tags



Για το επόμενο βήμα, σκέψου να φτιάξεις συναρπαστικά meta titles και descriptions που δελεάζουν τους χρήστες να κάνουν κλικ στο eshop σου.

Η δημιουργία ενός ενδιαφέροντος τίτλου μπορεί να συμβάλει σε ένα καλύτερο ποσοστό κλικ.

Ενώ η συμπερίληψη της κύριας λέξης-κλειδί σας είναι απαραίτητη, μπορείς επίσης να προσθέσεις πράγματα όπως το τρέχον έτος ή αριθμούς για να το κάνεις επίσης πιο ελκυστικό.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα απευθείας από τα αποτελέσματα αναζήτησης της google:

η βελτιστοποιημένη ετικέτα τίτλου στα αποτελέσματα αναζήτησης



Για το meta description σου, όταν περιλαμβάνεται την κύρια λέξη-κλειδί, η google συχνά την αναδεικνύει με έντονη γραφή όταν το ερώτημα ενός χρήστη ταιριάζει με τη λέξη-κλειδί.

Αυτό μπορεί να κάνει την ιστοσελίδα σου να ξεχωρίζει περισσότερο στα αποτελέσματα αναζήτησης, τραβώντας την προσοχή του χρήστη.

Αν και η συμπερίληψη λέξεων-κλειδιών στο meta description δεν σε βοηθάει να καταταγείς για αυτές.

Λέξεις-κλειδιά στην ετικέτα περιγραφής αναδεικνύονται



Χρησιμοποίησε τα meta tags για να βελτιώσεις το ποσοστό κλικ και να ενισχύσεις τη δέσμευση των χρηστών παρέχοντας σαφείς, σχετικές πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο της σελίδας σου.



URLs φιλικά προς το SEO



Επόμενο σημείο στο SEO Checklist ηλεκτρονικού εμπορίου είναι τα URLs φιλικά προς το SEO.

Γιατί είναι σημαντικά?

Πρώτον, βοηθούν τις μηχανές αναζήτησης να κατανοήσουν αποτελεσματικότερα το περιεχόμενο των σελίδων.

Δεύτερον, βοηθούν στην οργάνωση και κατηγοριοποίηση της δομής του ιστότοπού σου.

Για παράδειγμα, μια διεύθυνση URL όπως “Amazon.com/blog” κατηγοριοποιεί σαφώς το περιεχόμενο κάτω από τις αναρτήσεις blog, διευκολύνοντας τις μηχανές αναζήτησης να το εντοπίσουν και να το ευρετηριάσουν.

Βεβαιώσου ότι οι διευθύνσεις URL σου είναι φιλικές προς τον χρήστη και περιλαμβάνουν σχετικές λέξεις-κλειδιά.

Απόφυγε το υπερβολικό μήκος και τους ειδικούς χαρακτήρες, όπως τα κεφαλαία γράμματα και τις παύλες.



Schema Markup



Το Schema Markup προσφέρει διάφορους τρόπους για να βελτιώσεις το user interface και την εμπειρία του ηλεκτρονικού σου καταστήματος.

Ας ξεκινήσουμε με:

1. Breadcrumbs.

Η χρήση breadcrumbs βοηθά στη δημιουργία μιας σαφούς και διαισθητικής διαδρομής πλοήγησης για τους χρήστες, διευκολύνοντάς τους να κατανοήσουν τη θέση τους μέσα στον ιστότοπό σου.

Μπορεί επίσης να τους βοηθήσει να επιστρέψουν ευκολότερα κάνοντας απλώς κλικ στο προηγούμενο βήμα:

breadcrumb schema markup σε κατάστημα ηλεκτρονικού εμπορίου



2. Enhanced Search Results.

Το schema markeup μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την εμφάνιση βασικών πληροφοριών, όπως εικόνες προϊόντων, τιμές, αξιολογήσεις και διαθεσιμότητα, απευθείας στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Αυτό καθιστά τις καταχωρίσεις σου πιο ελκυστικές και ενημερωτικές, αυξάνοντας ενδεχομένως τα ποσοστά κλικ.

enhanced search results στο google, συμπεριλαμβανομένων κριτικών και εικόνων



Η εφαρμογή του schema markup μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τόσο το user interface όσο και την εμπειρία χρήστη του ηλεκτρονικού σου καταστήματος.



Έξτρα Συμβουλή – Blog ηλεκτρονικού εμπορίου



Ένα από τα πιο σημαντικά μέρη ενός SEO Checklist ηλεκτρονικού εμπορίου που συνήθως παραβλέπεται είναι το blog ηλεκτρονικού εμπορίου.

Η διατήρηση ενός ενεργού blog ηλεκτρονικού εμπορίου είναι μια ζωτικής σημασίας στρατηγική για την ενίσχυση της διαδικτυακής σου παρουσίας.

Με τη δημοσίευση ελκυστικού, βελτιστοποιημένου με λέξεις-κλειδιά περιεχομένου, αντιμετωπίζεις τα σημεία πόνου των πελατών και παρουσιάζεις τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σου με ουσιαστικό τρόπο.

Αυτή η προσέγγιση όχι μόνο παρέχει πολύτιμες πληροφορίες στο κοινό σου, αλλά βοηθά επίσης στην καθιέρωση της μάρκας σου ως αυθεντία στον κλάδο.

Το τακτικά ενημερωμένο περιεχόμενο του blog εξυπηρετεί πολλαπλούς σκοπούς:

Πρώτον, προσελκύει οργανική επισκεψιμότητα στοχεύοντας σε σχετικές λέξεις-κλειδιά και απαντώντας σε κοινές ερωτήσεις ή ανησυχίες που μπορεί να έχουν οι δυνητικοί πελάτες.

Κάθε δημοσίευση blog λειτουργεί ως ευκαιρία για κατάταξη σε νέους όρους αναζήτησης, προσελκύοντας περισσότερους επισκέπτες στον ιστότοπό σου και αυξάνοντας τις πιθανότητές σου να τους μετατρέψεις σε πελάτες.

Πάρτε για παράδειγμα το blog του shopify:

παράδειγμα blog ηλεκτρονικού εμπορίου από το shopify



Δημοσιεύει σταθερά ενημερωτικό και ελκυστικό περιεχόμενο που όχι μόνο προβάλλει τα προϊόντα της, αλλά παρέχει επίσης πολύτιμες πληροφορίες και λύσεις για τις επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου.

Επιπλέον, ένα καλά συντηρημένο blog συμβάλλει στη βελτίωση του authority του ιστοτόπου σου.

Οι μηχανές αναζήτησης αναγνωρίζουν το συχνά ενημερωμένο, υψηλής ποιότητας περιεχόμενο ως ένδειξη αξιόπιστης και σχετικής ιστοσελίδας.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερη κατάταξη στα αποτελέσματα αναζήτησης, ενισχύοντας περαιτέρω την προβολή σου και οδηγώντας σε μεγαλύτερη επισκεψιμότητα.

Επιπλέον, ένα blog ηλεκτρονικού εμπορίου σου επιτρέπει να εμπλακείς με το κοινό σου σε ένα βαθύτερο επίπεδο.

Μοιράζοντας συμβουλές, νέα του κλάδου και πληροφορίες για τα προϊόντα, καλλιεργείς μια σχέση με τους πελάτες σου, οικοδομώντας εμπιστοσύνη και ενθαρρύνοντας τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις.

Ένα ενεργό blog ηλεκτρονικού εμπορίου υποστηρίζει τη συνολική στρατηγική SEO σου, οδηγεί σε περισσότερους πελάτες και συμβάλλει στην καθιέρωση της επωνυμίας σου ως κορυφαία πηγή στο niche σου.



Technical SEO Checklist



Συνεχίζοντας με τo SEO Checklist Ηλεκτρονικού Εμπορίου, σειρά έχουν οι τεχνικές πτυχές της ιστοσελίδας σου.

Είναι ζωτικής σημασίας να βελτιστοποιήσεις τον ιστότοπό σου έτσι ώστε οι μηχανές αναζήτησης να μπορούν να βρίσκουν και να κάνουν index τις σελίδες όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Επιπλέον, είναι εξίσου σημαντικό να βελτιώσεις τεχνικά το ηλεκτρονικό σου κατάστημα για να βελτιώσεις το UX των πελατών σου κατά την περιήγησή τους στο ηλεκτρονικό σου κατάστημα.



Δομή ιστοσελίδας Ηλεκτρονικού Εμπορίου



Πρώτα απ’ όλα, επικεντρωθείτε στη σωστή δόμηση της ιστοσελίδας ηλεκτρονικού εμπορίου και στη σωστή κατηγοριοποίηση των προϊόντων σου.

Ένας καλά δομημένος ιστότοπος διευκολύνει την ομαλή εμπειρία του χρήστη και την αποτελεσματική ανίχνευση για τις μηχανές αναζήτησης.

Ένα καλό παράδειγμα είναι ο ιστότοπος της Amazon.

Η Amazon χρησιμοποιεί μια ιεραρχική δομή με σαφείς κατηγορίες και υποκατηγορίες, διευκολύνοντας τους χρήστες να βρίσκουν προϊόντα.

Για παράδειγμα, μέσα στην κατηγορία “Ηλεκτρονικά”, μπορείς να βρεις υποκατηγορίες όπως “Υπολογιστές και αξεσουάρ” και “Τηλεόραση και βίντεο”, που επιτρέπουν στους χρήστες να πλοηγηθούν γρήγορα στην επιθυμητή ενότητα:

σωστή δομή της ιστοσελίδας ηλεκτρονικού εμπορίου



Αυτός ο τύπος οργάνωσης δεν βοηθάει μόνο τους χρήστες αλλά και τις μηχανές αναζήτησης να κατανοήσουν και να κάνουν index αποτελεσματικά την ιστοσελίδα.



Indexing και διπλότυπες σελίδες



Η παρακολούθηση και η διαχείριση του indexing της ιστοσελίδας σου είναι απαραίτητη για την αποφυγή του indexing μη σχετικών σελίδων ή διπλού περιεχομένου.

Το σωστό indexing διασφαλίζει ότι μόνο οι πιο πολύτιμες και σχετικές σελίδες εμφανίζονται στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης, βελτιώνοντας την ορατότητα και την απόδοση του ιστότοπού σου.

Όταν πρόκειται για την ιστοσελίδα ηλεκτρονικού εμπορίου σου, είναι απολύτως φυσιολογικό να υπάρχουν διπλότυπα λόγω των σελίδων προϊόντων:

διπλές σελίδες ενός προϊόντος σε ιστοσελίδες ηλεκτρονικού εμπορίου



Μπορείς να χρησιμοποιήσεις εργαλεία SEO όπως το Screaming Frog για να σε βοηθήσουν στην εύρεση τέτοιων σελίδων:

canonicals της ιστοσελίδας ηλεκτρονικού εμπορίου σας στο screaming frog



Στη συνέχεια, χρησιμοποίησε τα canonical tags, tags που χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό της ”κύριας” σελίδας, ώστε να είναι προφανές στις μηχανές αναζήτησης ποια έκδοση θα πρέπει να εμφανίζεται στα αποτελέσματα αναζήτησης.



Φιλικότητα προς τις κινητές συσκευές



Η φιλικότητα προς τις κινητές συσκευές είναι εξαιρετικά σημαντική, δεδομένου ότι οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν τις κινητές συσκευές τους για να περιηγηθούν στο διαδίκτυο στις μέρες μας.

Υπάρχουν πολυάριθμες μελέτες που υποστηρίζουν αυτή την τάση:

χρήστες κινητών τηλεφώνων σε σύγκριση με τους χρήστες υπολογιστών

(Πηγή Semrush)

Η Google ανακοίνωσε επίσης ότι θα σταματήσει να κάνει index ιστοσελίδες που δεν είναι προσβάσιμες σε κινητά τηλέφωνα:

η google θα σταματήσει να ευρετηριάζει σελίδες που δεν είναι προσβάσιμες μέσω κινητών



Είναι ζωτικής σημασίας να έχεις μια καλή δομή, UI και εμφάνιση για τους χρήστες κινητών τηλεφώνων, προκειμένου να εξασφαλίσεις περισσότερες πωλήσεις.

Όταν το κατάστημα ηλεκτρονικού εμπορίου σου είναι φιλικό προς τα κινητά τηλέφωνα διευκολύνει τους χρήστες να περιηγηθούν στον ιστότοπό σου, οδηγώντας σε πιο ικανοποιημένους πελάτες και ενδεχομένως σε περισσότερες μετατροπές.

Μερικά παραδείγματα βελτιστοποίησης του ιστότοπου ηλεκτρονικού εμπορίου σου για κινητά είναι η εφαρμογή ενός responsive design, η εξασφάλιση γρήγορων χρόνων φόρτωσης και η απλοποίηση της πλοήγησης μέσω του μενού breadcrumbs.



Ταχύτητα σελίδας και Core Web Vitals



Η ταχύτητα της σελίδας είναι ένας τεράστιος παράγοντας στο SEO και θα πρέπει να έχει προτεραιότητα όπως αναφέρθηκε παραπάνω.

Σκέψου την τελευταία φορά που επισκέφθηκες ένα eshop.

Επηρέασε η ταχύτητα φόρτωσης της σελίδας που επισκέφθηκες την εμπειρία σου?

Αν ναι, φαντάσου πώς επηρεάζει τους πελάτες σου.

Για να αξιολογήσεις την ταχύτητα της σελίδας σου, μπορείς να χρησιμοποιήσεις εργαλεία όπως το pagespeed insights από την google:

ταχύτητα σελίδας και πώς να την βελτιώσετε για τον ιστότοπο ηλεκτρονικού εμπορίου σας



Αυτό το εργαλείο παρέχει λεπτομερή στατιστικά στοιχεία σχετικά με τη φόρτωση της σελίδα σου και προσφέρει προτάσεις για το πώς να την βελτιώσεις.

Τα τρία βασικά πράγματα που θα αντιμετωπίσεις είναι τα Core Web Vitals:

  • FCP (First Contentful Paint): Ο χρόνος που χρειάζεται για να εμφανιστεί το πρώτο κομμάτι του περιεχομένου στην οθόνη.


  • CLS (Cumulative Layout Shift): Μετρά την οπτική σταθερότητα παρακολουθώντας απροσδόκητες αλλαγές διάταξης κατά τη φόρτωση της σελίδας.


  • LCP (Largest Contentful Paint): Ο χρόνος που χρειάζεται για να γίνει ορατό το μεγαλύτερο στοιχείο περιεχομένου της σελίδας.



Βελτιστοποιώντας αυτές τις μετρήσεις, μαζί με άλλες πτυχές όπως η συμπίεση εικόνων, μπορείς να επιτύχεις ταχύτερες ταχύτητες φόρτωσης σελίδων, οι οποίες θα είναι επωφελείς για την επιχείρησή σου.





Τέλος, οι σπασμένοι σύνδεσμοι μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά όχι μόνο την εμπειρία του χρήστη αλλά και την ανίχνευση των σελίδων σου.

Βεβαιώσου ότι δεν έχεις σπασμένους συνδέσμους στον ιστότοπό σου από το ένα προϊόν στο άλλο για να αποφύγεις τη σύγχυση των πελατών σου.

Ένα εργαλείο για την εύρεση τέτοιων συνδέσμων είναι check my links:

έλεγχος σπασμένων συνδέσμων για την ιστοσελίδα ηλεκτρονικού εμπορίου σας



Αυτό το εργαλείο σου δείχνει όλους τους σπασμένους εσωτερικούς και εξωτερικούς συνδέσμους στις σελίδες σου, γεγονός που μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμο για την απλοποίηση της διαδικασίας εντοπισμού και επιδιόρθωσης αυτών των συνδέσμων.

Με την τακτική παρακολούθηση και επιδιόρθωση των σπασμένων συνδέσμων, μπορείς να διατηρήσεις μια άψογη εμπειρία χρήστη και να διασφαλίσεις την αποτελεσματική ανίχνευση από τις μηχανές αναζήτησης, βελτιώνοντας τελικά τις επιδόσεις SEO του ιστότοπού σου.



Off-Page SEO Checklist



Προχωρώντας στο τελευταίο μέρος του SEO Checklist Ηλεκτρονικού Εμπορίου, θα καλύψω τον τρόπο με τον οποίο η βελτίωση των στρατηγικών Off-Page SEO μπορεί να έχει αντίκτυπο στην επιχείρησή σας στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Αυτό περιλαμβάνει τη βελτιστοποίηση του τοπικού σου SEO καθώς και τη βελτίωση των στρατηγικών σου για τη δημιουργία συνδέσμων.

Ας δούμε ειδικότερα πώς τα backlinks βοηθούν πιο λεπτομερώς…





Η εκτενής ανάλυση backlink είναι απαραίτητη για την αξιολόγηση της ποιότητας και της ποσότητας των backlinks που οδηγούν στο eshop σου.

Με την ανάλυση των backlinks σου, μπορείς να εντοπίσεις συνδέσμους υψηλής ποιότητας που ενισχύουν το authority και την προβολή του ιστότοπού σου, συμβάλλοντας στη βελτίωση της κατάταξής σου στις μηχανές αναζήτησης.

Ένα εργαλείο που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για μια τέτοια περίπτωση είναι το ahfers backlink checker:

εργαλείο ανάλυσης backlink για την επιχείρησή σας ηλεκτρονικού εμπορίου



Μπορείς επίσης να εισάγεις τα websites των ανταγωνιστών σου, γεγονός που αναδεικνύει τις ευκαιρίες για την οικοδόμηση συνδέσμων, επιτρέποντάς σου να επικεντρωθείς στην απόκτηση πιο πολύτιμων συνδέσμων από αξιόπιστες πηγές.

Και μιλώντας για ευκαιρίες οικοδόμησης συνδέσμων, πώς μπορείς να επεκτείνεις το backlink portfolio σου?

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείς να βρείς ευκαιρίες για backlink, όπως…





Guest blogging, συνεργασίες με influencers και συμμετοχή σε δημοσιεύσεις που σχετίζονται με τον κλάδο.

Όλα αυτά είναι τρόποι με τους οποίους μπορείς να αποκτήσεις backlinks προς τον ιστότοπό ηλεκτρονικού εμπορίου σου.

Το guest blogging σε αξιόπιστες ιστοσελίδας σου επιτρέπει να μοιραστείς την τεχνογνωσία σου και παράλληλα να αποκτήσεις πολύτιμα backlinks προς την ιστοσελίδα ηλεκτρονικού εμπορίου σου.

Η συνεργασία με influencers μπορεί επίσης να προσφέρει συνδέσμους υψηλής ποιότητας, καθώς οι εγκρίσεις τους έχουν συχνά σημαντικό βάρος τόσο στο κοινό όσο και στις μηχανές αναζήτησης.

Η ενασχόληση με δημοσιεύσεις που σχετίζονται με τον κλάδο βοηθά στην απόκτηση έγκυρων backlinks που ενισχύουν την αξιοπιστία της ιστοσελίδας σου. Αν και μπορεί να είναι δαπανηρή.

Επιπλέον, η σύνδεση προϊόντων εντός του ηλεκτρονικού σου καταστήματος μπορεί να βελτιώσει τη δομή εσωτερικής σύνδεσης της ιστοσελίδας σου, διευκολύνοντας τις μηχανές αναζήτησης να ανιχνεύσουν και να κάνουν index τις σελίδες σου.

Αυτό είναι που κάνουν τα περισσότερα καταστήματα ηλεκτρονικού εμπορίου όπως η amazon:

εσωτερική σύνδεση εντός προϊόντων σε καταστήματα ηλεκτρονικού εμπορίου



Αυτή η πρακτική όχι μόνο ενισχύει το SEO σου, αλλά και βελτιώνει την εμπειρία των χρηστών, βοηθώντας τους πελάτες να ανακαλύψουν σχετικά προϊόντα, αυξάνοντας ενδεχομένως τις πωλήσεις και την ικανοποίηση των πελατών.



Βελτιστοποίηση τοπικού SEO



Τώρα, αν είσαι επιχείρηση που απευθύνεται σε τοπικές αγορές, μπορείς να βελτιστοποιήσεις την ιστοσελίδα ηλεκτρονικού εμπορίου για τοπική αναζήτηση δημιουργώντας προφίλ Google My Business, αποκτώντας τοπικές αναφορές και συγκεντρώνοντας θετικές κριτικές πελατών.

Αυτές είναι πρακτικές του τοπικού SEO.

Και πώς βοηθούν αυτές οι πρακτικές ρωτάς?

  • Google My Business: Δημιουργώντας και διατηρώντας ένα προφίλ Google my Business, μπορείς να εμφανιστείς στα τοπικά αποτελέσματα αναζήτησης και στο Google Maps, αυξάνοντας τις πιθανότητές σου να προσελκύσεις τοπικούς πελάτες.

  • Τοπικές παραπομπές: Η απόκτηση τοπικών παραπομπών από αξιόπιστους καταλόγους και ιστότοπους ενισχύει περαιτέρω την ορατότητα και την αξιοπιστία της τοπικής σας αναζήτησης.

  • Αξιολογήσεις πελατών: Οι θετικές αξιολογήσεις πελατών όχι μόνο δημιουργούν εμπιστοσύνη με τους δυνητικούς πελάτες, αλλά και βελτιώνουν την κατάταξή σου στα αποτελέσματα της τοπικής αναζήτησης.



Συμπερασματικά…



Η εφαρμογή αυτού του SEO Checklist ηλεκτρονικού εμπορίου για το 2024 μπορεί να αυξήσει σημαντικά την ορατότητα και την απόδοση της ιστοσελίδας ηλεκτρονικού εμπορίου σου.

Εστιάζοντας σε technical, on-page και off-page στρατηγικές SEO, μπορείς να βελτιώσεις την κατάταξη του ιστότοπού σου και να επιτύχεις περισσότερες μετατροπές.

Αν θέλεις να διαβάσεις περισσότερες αναρτήσεις σχετικά με το πώς να βελτιώσεις το SEO του ιστότοπού σου, μη διστάσεις να ρίξεις μια ματιά στο υπόλοιπο blog μου!

Tags:

Share via
Copy link